KezdőlapraFőételek

 


Katika töltött káposztája Kunszentmártonból


Hozzávalók:

Töltelékhez: 1.5 kg sertésdagadó, 1 tojás, 1,2 evőkanál só, Bors, 2 kiskanál pirospaprika, 50 dkg rizs.
1 nagy fej savanyított káposzta, 2 kg savanyú káposzta, 1,5 kg füstölt húsos csont, vagy oldalas, 10 kiskanál liszt, 6-8 kiskanál pirospaprika.

Elkészítés:

A tölteléknek valókat összedolgozzuk. A káposztát és a káposzta leveleket kimossuk, hogy ne legyen sós. A füstölt húsos csontot kb. egy órát meleg vízben áztatjuk.
A káposztalevelekről levágjuk a vastag részét, és a töltelékeket beletekerjük.
Ha megvannak a gombócok, akkor egy 12 literes fazék alját kikenjük zsírral és elkezdjük összerakni a töltött káposztánkat.
Alulra egy réteg savanyú káposztát rakunk, megszórjuk egy kis liszttel, és pirospaprikával. Öntünk rá egy kis vizet, annyit ami még nem lepi el teljesen.
Következik a füstölt csont, vagy oldalas, amire egy sor levélbe csomagolt tölteléket rakunk.
Erre újból a savanyú káposzta kerül amire megint öntünk egy kis vizet, annyit hogy majdnem ellepje. Szórunk egy kis lisztet és pirospaprikát a káposztára, majd füstöltcsont, töltelék, savanyú káposzta, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
Tetejére káposzta és a megmaradt levelek kerüljenek.
Annyi vizet öntünk rá hogy ellepje és feltesszük főni.
A káposztát keverni nem szabad, (nem is tudnánk) hanem forgatni kell. Ha jól forgatjuk, akkor az alján lévő csont nem engedi hogy leégjen. Kb. 3 órát hagyjuk csendesen főni, miközben többször megforgatjuk.

Megjegyzés

Van aki nem tesz közé paprikát és lisztet, hanem a végén berántja a levet.Főételek