Kezdőlapra
 

Megosztás:

   

 
Vereckei Kálmán

 

Sportélet Annavölgyön
A Bányász Sportegyesület története 1912-től napjainkig

 

Annavölgy településen (Miklós-berekben) indult be a Dorogi Szénmedence bányászata a XIX században. A bányász fiatalok és a környék földjeinek birtokosa kezdeményezésére 1912-ben alakították meg, hozták létre az

 
ANNAVÖLGYI BÁNYÁSZ SPORTEGYESÜLETET
 

A három alapító, Villányi (Valentin) Antal, Csobán Jenő és Juhász András célja a sport, ezen belül a labdarúgás elterjesztése, népszerűsítése volt, s egyben a fiatalok egészségesebb életmódra nevelése. Elődeink jó döntésének bizonyítéka az a tény, hogy a sportegyesület azóta is folyamatosan működik. Megyénkben korábban (tudomásunk szerint 1910-ben) csak Tatán és Tatabányán alakult sportegyesület.
Az első időkben fiataljaink csak a környező települések grund-foci csapataival játszottak „Sör meccseket", de már az Országos Labdarúgó Szövetség kiskörzeti bajnokságában is szerepeltek. Első, komoly figyelemre méltó eredményük volt a Duna menti NB II. csoportba jutás 1941-1942-ben. A II. világháború hazánkra is átterjedő harcai közbeszóltak és a futball bajnokság is akadozva folytatódott.
Az 1948-as Világ Ifjúsági Találkozó tiszteletére rendezett „Ságvári Kupa" sorozatban (kieséses rendszerű lebonyolításban) induló csapatunk a 360 benevezett csapat közül az ELSŐ helyet szerezte meg! Ebből a csapatból a Dorog NB l-es csapatához került át Varga János fiatal focistánk, aki többszörös VIDÉK LEGJOBBJA, Olimpiai és „B" válogatott lett tehetsége révén.
 
Az ötvenes évek elejétől munkaszolgálatra behívott katonák is dolgoztak a bányában. Az itt laktanyában lévők is bekapcsolódtak a sportéletbe. Ebben az időben alakult meg a női és férfi röplabda, sakk, ill. az ökölvívó szakosztály.
Bunyósaink közül Malatinszki János amatőr országos bajnokságot nyert. Női röplabdásaink járási bajnokok lettek. Az egyesület sakkozói a megyei bajnokság küzdelmeiben hosszú éveken át részt vettek, általában a középmezőnyben végezve. A csapat szervezője és aktív tagja volt az akkori kultúrotthon igazgatója Kucsera Imre. Emlékére a mai „amatőr" utódok, a nevét viselő sakk-emlékversenyt rendeznek évente egy alkalommal a „MAJÁLIS"-i rendezvények részeként.
Ezekben az években szerepelt (katonaként) az Annavölgyi Bányász futball csapatában Rappai László, aki néhány évvel később a Tatabányai Bányász akkori NB I csapatában ontotta a gólokat és még a magyar „B" válogatottnak is tagja volt!
 
1957-től labdarúgó csapatunk az NB III-ban szerepelt 7 éven keresztül. Az akkori kiváló csapatból a Dorogi NB I-es csapatba adtunk játékosokat. Révész László, Révész István, Fürtös Gábor, Szili István igazolt át a már ott játszó Varga János mellé. Sportegyesületünk ebben az időben nagyszerű játékosnevelő egyesület lett.
1957-ben a labdarúgó pálya vörös salakborítást kapott és szintbehozása is megtörtént. 1961-ben itt fogadtuk barátságos mérkőzésen a 60-as Római Olimpián szereplő magyar válogatott csapatot. A mérkőzést közel 3000 néző nézte meg és tapsolt csapatunk jó játékának, hiszen „csak" 3:0-ra kaptunk ki. Az akkori válogatottban szerepelt többek között Novák Dezső, Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, és hozzájuk hasonló kiváló labdarúgók.
 
A bánya fejlődése és a szénszállítás korszerűsítése egy kötélpálya építését tette szükségessé, nyomvonala a labdarúgópálya területét keresztezte. Emiatt a Dorogi Szénbányászati Tröszt és a Bányaipari Minisztérium -egykor Annavölgyi lakos- minisztere dr. Lévárdy Ferenc támogatásával egy új létesítmény építését határozta el.
A jelenleg is működő Sportlétesítmény átadása ismét az akkori magyar „B" válogatott labdarúgóinak szereplésével 1967 augusztus 20-án történt. A nagyon szép létesítményben füves labdarúgó-, és salakos futópályán kívül tornaterem, korszerű öltözők, fürdők, klubszoba és gondnoki lakás is helyet kapott. Tornatermünk abban az időben egyedül álló volt a környék települései között. Ettől kezdve az Általános Iskola tanulói is korszerű, modern körülmények között tarthatták testnevelés óráikat.
Az Országos Úttörő Vándortábor szervezői is felfedezték a szép környezetben lévő kiváló adottságokkal rendelkező létesítményt, és hosszú éveken át (2004-ig) táboroztak itt nyáron a diákok.
 
A több mint 40 év nem múlt el nyomtalanul, létesítményünk egyre rosszabb állapotba került és a bányák bezárása után (a helyi bánya 1975-ben) a létesítménynek hosszú évekig nem volt igazi gazdája.
A fellendülés az önállóvá vált Annavölgy Önkormányzatának és Polgármesterének köszönhetően 1997 után kezdődhetett el. 1998-tól fokozatos pénzráfordítással, földgáz bevezetésével, fűtéskorszerűsítéssel javították az épület állagát. A fürdők új burkolatot kaptak, a terem tetőszigetelését el kellett végezni, a parkettaborítást sikerült kijavítani, és az épület szennyvíz elvezetése is megoldódott.
 
A község sportélete eközben zavartalanul folytatódott, sőt egy új sportág, a cselgáncs is bekapcsolódott. A Leányvári JUDO klub biztosította az edzőket a helyi, és környékbeli gyerekek részére e szép sportág titkainak elsajátításához. Évenként itt rendezik meg az „Annavölgy-Kupa" cselgáncs versenyeket. Fiataljaink nagyon szép eredményeket értek el a különböző versenyeken, sok-sok arany, ezüst, bronzérmet szerezve. Svájci, Olasz, Német, nemzetközi versenyeken is jól szerepeltek a Leányvári Judo egyesület tagjaiként.
Labdarúgóink 3 csapattal (felnőtt, ifjúsági, kölyök) a megye III. osztály bajnokságában vitézkedtek, az utolsó három évben két bronzérmet szereztek. Örvendetes eseményként a közelmúltban újjá alakult az asztalitenisz szakosztály, a lelkes pingpongozók a megyei bajnokságban szerepelnek váltakozó sikerrel.
 
Az önkormányzat tulajdonában lévő Sportlétesítmény állaga az elmúlt időben ismét a romlás útját járja, mivel egyre kevesebb összeg jut működtetésre, gondozásra.
Állagmegóvásra, felújításra csak a jogos igény töredéke jut, sőt 2008-ban korlátozó intézkedéseket is kellett hoznia az Önkormányzati képviselőtestületnek. A gondnoki állást megszüntették, a tornaterem és öltözők gázfelhasználását korlátozták, az esti programokat törölték a villamos energia felhasználás csökkentése érdekében. A fürdők, öltözők, nyílászárók állapota és a tető beázása ismét komoly felújítási munkálatok, elvégzését teszi indokolttá.
 
A sportszerető lakosság körében egyre gyakoribb beszédtéma a 2012-es év egyik nagy eseménye a Sportegyesület fennállásának 100 éves évfordulója. Nagy örömet okozna, ha ezt a nevezetes eseményt már egy felújított, újjá varázsolt létesítményben ünnepelhetné meg a község lakossága és a meghívandó vendégek sokasága. A labdarúgópálya gyepszőnyegének felújításával, újra egy neves labdarúgó csapatot is méltó körülmények között tudna fogadni a Sportegyesület jelenlegi focicsapata.
 
Reménykedve várjuk ezt a napot.

 

Kezdőlapra