Kezdőlapra
 
A képekre, vagy ide kattintva galéria nyílik.
 

Megosztás:

   

 
Zsákovics Ferenc

 

ANNAVÖLGY SAKKÉLETE
1950-2010

 

A második világháború után, mint több más sportágban, soha nem látott fejlődés volt jellemző Annavölgy sakkéletére. A járási bajnokságban szerepelt csapatunk. Olyan nevek fémjelezték az együttest, mint a két „ifjú titán” Cser László és Révész László, továbbá Garamvölgyi Lajos, Révész János, Kucsera Imre. A csapat néhány évig eredményesen funkcionált az 50-es években. Jelentős problémát okozott a csapat számára, hogy elkerültek Annavölgyről a fiatalok. Cser Lászlót az egyetem, Révész Lászlót labdarúgó pályafutása szólította el. Az itt említett személyek egyéni kiválóságán túl, talán még nagyobb jelentősége volt az általános tendenciának, hogy a településen szinte mindenki sakkozott. Voltak olyan évek hogy az annavölgyi házi bajnokságban 2x20-as táblán 40-fővel zajlott a nemes küzdelem.
 
A teljesség igénye nélkül felsorolok további neveket a lelkes sakkozók közül: Kovács Emil, Kovács Gyula, Varga Ferenc, Szolnoki Ferenc, Gál Lajos, Jungwirt Béla, Vándor Ferenc, Tímár Lajos, Mónos Gyula, Flórián Tibor, Bánczi László, Könözsi István, Nagy Ferenc, Vereckei Kálmán, Kuzsin Sándor, Kollár Mihály, Pintér János, Mráz János, Millig József, Harcosfalvi János, Bánhidi Bernát, Bánhidi Ferenc, Bánhidi József, Zsákovics Ferenc, és még sokan mások.
 
A kultúrotthon szórakozó termében mindennapos volt a telt ház. A szervezések, lebonyolítások feladatát Gál Lajos és Kucsera Imre oldották meg. Néhány alkalommal oktatást-edzést tartott Lovas sakkmester, a Dorogi sakkozók első táblása. Eseményszámba mentek a Vándor Ferenc-Garamvölgyi Lajos, Vándor Ferenc-Kucsera Imre párharcok. Ezek az összecsapások humoros, pikáns beszólásaikkal mindig közönséget vonzottak maguk köré.
 

A 60-as években lassan csillapuló elánnal folytatódott a kultúrotthonon belüli sakkélet. 1967-ben átadásra került a Sportkombinát, új lendületet adva a gondolatnak, hogy legyen ismét versenysakk. Beneveztünk a járási bajnokságba, ahol a csapat gerincét adó négy játékos: Zsákovics Ferenc, Flórián Tibor, Kormányos Ferenc, Garamvölgyi Lajos, nagy valószínűséggel településünk valahavolt legerősebb együttesét alkotta. További játékosok: Kollár Mihály, Pintér János, Mónos Gyula, Tímár Lajos, Varga Ferenc, Szolnoki Ferenc, Kucsera Imre. Ismételten kihangsúlyozom, hogy sok név kimaradt, ezért elnézést kérek.
 
A sikeres szereplés néhány éve felvetette a gondolatot, nevezzünk a megyei bajnokságba. Itt feltétel volt, hogy tíz táblán kell a csapatot versenyeztetni, ezért visszahívtuk az addigra Annavölgyről már elköltözött Gál Lajost csapatvezetőnek, aki átigazolta hozzánk Ipoly László, ifj. Gál Lajos, Tücsök Ferenc, Srammel Vilmos, Német László, Palkovics János, Pál Árpád, Nagy Jenő és Szomjú Péter sakkozókat. Kiegészülve a többi annavölgyi játékossal, ütőképes csapatunk szerepelhetett a megyei bajnokságban. 1973-ban bronzérmes helyezést értünk el, a Tatabányai Bányász és az Esztergom csapata mögött
A 70-es évek közepétől, a szénbányászat rohamos visszafejlesztése, általánosan generálta a sport leépülését, a csapat vissza lépett a járási bajnokságba, néhány évig ott vegetált.
 
Én 1976-ban a Magyar Viscosához igazoltam, ahol tíz évet töltöttem el aktív sakkozással. Majd újabb tíz évig voltam a Sárisápi Bányász első táblása. Ekkor visszahívtak az annavölgyi csapathoz, amely újra indult a körzeti bajnokságban.
 

Visszatérve a 70-es évekhez, meg kell emlékeznünk Kucsera Imre kultúrotthon igazgató szerepéről. Lelkes szervező munkájával jöhettek létre népszerű szimultán versenyek:
Először 30 táblán szimultánt adott Flórián Tibor Nemzetközi Mester, egyszeres magyar bajnok, a Magyar Sakkszövetség főtitkára. Regnálásának ideje alatt a férfi válogatott Olimpiai bajnok lett. A mi Flórián Tibink csak névrokona.
A 70-es évek második felében Ivánka Mária Nemzetközi Nagymester, 9-szeres Magyar Bajnok 16-táblán adott szimultánt, majd a 80-as évek elején Finta Erzsébet Sakkmester, egyszeres Magyar Bajnok adott szimultánt 20-táblán.
 

A 70-es évekre még mindig jellemző volt a gyakori házi bajnokság, de már korántsem akkora létszámmal, és intenzitással, mint korábban. Gyakoriak voltak a „Sárisáp-Annavölgy”, „Annavölgy-Dág”, valamely ünnepnaphoz kötődő mérkőzések. Ennek az időszaknak a legígéretesebb tehetsége volt ifj. Révész János, aki bronzérmes lett a Megyei Ipari Tanulók bajnokságán.
 
Szót kell ejtenünk arról, hogy a 80-as és 90-es években, egy-egy intervallumban kb. 2-3 hónapos alapfokú sakkoktatást tartottam általános iskolás gyerekeknek, a Kultúrotthonban.
Az 1995-ben, a körzeti bajnokságban indult alapcsapatunkat a következők alkották: Zsákovics Ferenc, Palkovics János, Patkó István, Révész Csaba. Időnként játszottak: Mónos Gyula, Szolnoki Ferenc, Varga Ferenc, Viszkok Pál. A szakosztály vezetője Patkó István volt, agilis szervezéssel, energiáit és saját pénzét sem kímélve tette dolgát, köszönet illeti érte. 4-5 évig tartott ez az időszak, majd a területi bajnokság lassan elsorvadt. Egyes csapatok visszaléptek, mások nem tudtak teljes létszámot kiállítani, vagy nem rendelkeztek a mérkőzések lebonyolítására alkalmas helyiséggel.
 
Utolsó reménysugár volt az 1998-as évben elindított „Kucsera Imre” Emlékverseny. Minden esztendőben év elején - általában Május 1-én - került megrendezésre, népes mezőnnyel. Időrendi sorrendben a győztesek: Zsákovics Ferenc, Kecskés Ernő, Patkó István, Palkovics János, Gaál Ferenc, Gaál Ferenc és Zsákovics Ferenc holtversenyben. Végül érdeklődés hiányában, a nevezési hajlam csökkenése miatt elmaradt ez is.
 
Feltehetjük a kérdést, hogyan tovább?

 

Ugrás a lap tetejére

Kezdőlapra