Üdvözlöm Annavölgyön!


 

Szeretettel köszöntök minden kedves látogatót községünk honlapján.

Annavölgy  a Dunántúl északi részén, Komárom - Esztergom megyében, a Gerecse hegység nyúlványainál, a Nagy Gete hegy, és a Hegyes kő völgyében található. A főváros 38 km, a megyeszékhely 45 km távolságra van, míg Esztergom közúton 20 km-re fekszik.
Községünk lépcsőzetesen kialakult domboldalra épült. Legalacsonyabb, és legmagasabb pontja közötti szintkülönbség 85 méter. A 460 hektáron elterülő település környezetének vonzó kirándulóhelyei festői panorámát tárnak elénk.
Településünknek a földrajzi viszonyokból adódóan nincs átmenő forgalma, így igazi csendben éli mindennapjait. A zajos forgalomtól megkímélt község nincs elzárva a külvilágtól, óránként indulnak távolsági járatok Esztergomba és Budapestre.

Annavölgy gyönyörű természeti környezetben fekvő, gyorsan fejlődő település. Infrastruktúrája csaknem teljes mértékben kiépítésre került: ivóvíz, villany, gáz, telefon, kábel TV, csatornarendszer, közvilágítás.
A mintegy ezerfős lakosság egészségügyi ellátása, körzeti orvos, gyermekorvos, védőnő, helyben megoldott. Gyermekeink elhelyezése a bölcsődétől az általános iskola 8 osztályáig biztosított.
Az időseket Gondozási központ segíti, ahol napköziotthon, idősek klubja, étkeztetés, betegellátás áll rendelkezésükre.

A művelődési ház épületében könyvtár, internet elérés, bányász emlékszoba fogadja az érdeklődőket.
Büszkék vagyunk bányászhagyományainkra, az épület előtti téren szoborpark állít emléket bányászainknak. A közeljövő terve egy szabadtéri kiállítás, ahol régi, a bányászatban használt gépeket, eszközöket állítunk majd ki.
Községünk nagy múltú sportélettel rendelkezik. Az Annavölgyi Bányász Sportegyesület 1912-ben alakult, mely a mai napig aktívan működik.

Annavölgy kanyargós utcáival, ligetes tereivel, parkjaival pihentető sétákra, kirándulásokra, közösségi programokra ad lehetőséget.

A települést pezsgő közösségi élet jellemzi, civil szervezeteink munkája a falu kulturális és társadalmi életében jelentős szerepet tölt be.
Főterünk sok társadalmi rendezvénynek ad helyet. A téren kialakított kemencéből, szinte minden esemény alkalmával friss lepény, vagy éppen sült pecsenye illata terjeng.
Az a célunk, hogy az itt élők figyeljenek egymásra, úgy érezzék magukat mint egy nagy család tagjai. Ennek megteremtése, megőrzése nem mindig pénz kérdés, közös akarat és cselekedet kell hozzá. Ha mindenki hozzáteszi a magáét, óriási közösségi élmények születhetnek, születtek.

Állandó, egész községünket megmozgató programjaink a háromnapos falunapunk is ezen koncepció jegyében zajlik (mini honfoglalás fáklyás felvonulással, zászlófelvonás, tábortűz, kézműves és hobby kiállítás és vásár, saját kemencében sül az étel, a gyerekek mini kempingben lakhatnak ez idő alatt, stb.), de erről szól a mindenki karácsonya, a téli éjszakai túlélőtúra, amikor a fél falu együtt gyalogol a hegyen, erdőn át Dorogig, ami nyolc kilométerre van tőlünk. Rendezünk falusi disznótort is.

Egyszóval a közösség erejében, az együttgondolkodásban és cselekvésben hiszünk, ezen értékek mentén próbálunk élni Annavölgyön.

Remélem felkeltettük érdeklődését és személyesen is ellátogat hozzánk. Szeretettel várjuk Annavölgyön.

Bánhidi József
polgármester

 

Kezdőlapra