Kezdőlapra


 

Ismét Annavölgyön...
 
2016 október 12.
 

Az elmúlt év szeptemberében egy Zsigmondy Vilmosról szóló dorogi előadás kapcsán jártak már nálunk, és tegnap ismét Annavölgyön üdvözölhette Csath Béla gyémántdiplomás bányamérnököt és kisérőit, Papp Péter ipartörténész geológust és Solymár Juditot az OMBKE dorogi csoportjának vezetőségi tagját Bánhidi József polgármester, Révészné Flórián Pannika és a krónikás Kollár Attila.
 


 

Vendégeink nem érkeztek üres kézzel - hiszen látogatásuk egyik célja éppen ez volt -, táskáikból sorra kerültek elő a Bányász Emlékszoba gyűjteményét gazdagító tárgyak.
Judit korabeli sajtódokumentumokat hozott magával, Béla bácsi - akiről elmondhatjuk, hogy napjainkban Ő Zsigmondy Vilmos életének és munkásságának legavatottabb ismerője - Zsigmondy Vilmoshoz kapcsolódó dokumentumokat és tárgyi emlékeket adott át polgármesterünknek.
 


 

Péter egy vatag borítékot vesz elő. Nos ez igazi meglepetés! A Magyar Királyi Földtani Intézet által 1922-ben kiadott, Rozlozsnik Pál "AZ ESZTERGOMVIDÉKI SZÉNTERÜLET BÁNYA-FÖLDTANI VISZONYAI" című munkának eredeti, még felvágatlan példánya!
 


 

És még nincs vége, Péter vastag papírhengert görget ki: az előbb említett kiadvány meghökkentően látványos térképmelléklete tárul elénk.
 


 

A Magyarország földtörténetét bemutató két domborművű térképet már meg sem említem!
 


 

- No akkor menjünk - mondta Béla bácsi. Vagyis nézzük meg a Bányász Emlékszobát.
Mi hárman, fogadók, némi izgalommal vártuk ezt a percet, hiszen egyikünk számára sem volt közömbös vendégeink véleménye az Emlékszoba nemrégiben kialakított, Zsigmondy Vilmos nyolc éves annavölgyi munkásságára emlékező tárlójáról.
 


 

Izgalmunk feleslegesnek bizonyult, vendégeink, és itt Béla bácsi szava volt a meghatározó, elimeréssel szóltak a látottakról.
Gyorsan múló órák után a viszontlátás reményében búcsúztunk el:
 


 

Jószerencsét!

Kedves olvasóink, a kapott tárgyak egy részét már most is, a többit pedig hamarosan megtekinthetik a Bányász Emlékszobában.
 

Vissza